mei 25, 2020

Bouwen aan de toekomst? Begin vandaag

Ooit was kunstmatige intelligentie iets voor in sciencefictionfilms zoals Star Wars, Blade Runner of The Terminator. Een tiental jaar geleden werd AI al iets minder filmisch, maar was het nog steeds slechts weggelegd voor techgiganten als Microsoft en Google. Op dit moment is dat heel anders en ligt het binnen handbereik van alle organisaties. In deze blog bespreekt collega Vincent van der Bijl hoe je vandaag al met AI aan de slag kan, wat je eraan hebt en vooral waarom je beter nu al kan beginnen met bouwen aan de toekomst.

Geen rondvliegende robots

Artificial intelligence (AI). Dat klinkt als iets dat heel duur en complex is. Maar als je als organisatie met kunstmatige intelligentie aan de slag gaat, hoeft dat niet direct te betekenen dat alle medewerkers met virtualrealitybrillen lopen en er robots rondvliegen door kantoren en op de bouwplaats. Je kunt ook klein beginnen met een bescheiden budget. Laten we eerst eens kijken wat AI voor een organisatie kan betekenen.

Meer conversie voor minder geld

Stel, je hebt een klantportaal. Zodra een klant inlogt, ziet hij of zij bovenaan een banner waarmee je aan cross-selling kunt doen. Bij een bank is dat bijvoorbeeld een banner voor een hypotheek, een spaarrekening of een verzekering. Maar welke banner kun je op welk moment het beste aan de klant tonen? Als mens zouden we daar keer op keer een heel onderzoek voor moeten doen. Dankzij AI kun je, door kenmerken van de klant te combineren met zijn gedrag, real time bepalen welke banner op dat moment het meest de interesse zal wekken. Zo is je keuze voor de banner niet alleen gedreven door financiële motieven, zoals de marge van het product, maar vooral door klantbehoefte. En marge x klikkans = optimale marketing.

Hogere klantvriendelijkheid en kostenbesparing van de klantenservice

Dankzij kunstmatige intelligentie kun je ook proactief acties nemen. Denk aan gegevensanalyse. Stel: een systeem geeft aan dat er een hoge kans is dat de telefoonlijnen overbelast gaan raken omdat er een probleem is met de levering van een van jouw producten. Op basis daarvan kun je besluiten meer personeel achter de telefoon te zetten of om klanten die nog niet gebeld hebben maar wel het betreffende product hebben besteld alvast proactief te mailen over dit probleem. Zo doe je aan verwachtingsmanagement en kan je van een negatieve situatie een positieve ervaring maken. Je kunt ook de inhoud van mails met behulp van AI laten analyseren. Zo kan automatisch worden bepaald wat er met een mail moet worden gedaan. Boze klant? Die mail gaat linea recta naar de manager, met hoge urgentie, zodat de klant direct benaderd en proactief geholpen kan worden. Daarmee haal je een hoop frustratie weg bij je klant.

De boot inhalen

Dit zijn slechts een paar eenvoudige voorbeelden van wat je met kunstmatige intelligentie zou kunnen doen. Door een beetje van de verantwoordelijkheid van de mens bij de computer te leggen, kom je tot resultaten die je alleen nooit had kunnen behalen. Als je daar klein mee begint, kan je als organisatie eraan wennen en ervaring opdoen, terwijl je wel direct toegevoegde waarde ervaart en voorloopt op je concurrentie. Als je wacht, heb je kans dat je straks al zwemmend en proestend moet proberen de boot in te halen en dat je zonder fiks verandertraject en grote, dure, stappen de achterstand alleen maar groter ziet worden. Aan de toekomst bouwen? Dat begint vandaag.

Nieuwsgierig?

Wij geloven dat kunstmatige intelligentie de toekomst is. Niet alleen omdat we een passie hebben voor technisch vernuftige oplossingen, maar vooral omdat we denken dat kunstmatige intelligentie van veel waarde kan zijn voor elke organisatie. In een inspirerende workshop kunnen we in korte tijd van een lange lijst met ‘wilde’ ideeën komen tot een top drie van praktische oplossingen met echte businessvalue. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer.

Gerelateerd