augustus 12, 2020

Hoe zet je een nearshore IT-team succesvol in?

Voor veel bedrijven is het werken met een nearshore IT-team een interessante optie. De uitstekende opleidingen en de op kwaliteit gerichte ambities van – potentiële – werknemers zijn enkele van de belangrijkste factoren in de spectaculaire opmars van nearshoring. Maar wat is ervoor nodig om succesvol een nearshore team op te kunnen zetten? In deze blog vertelt Bas Geurtsen, Delivery Manager bij BPM Company, wat de voordelen zijn van het werken met een nearshore team, en hoe je tot een optimale samenwerking en resultaat komt.

Meer ontwikkelcapaciteit

Steeds meer bedrijven overwegen tegenwoordig om met een nearshore IT-team te gaan werken. Veelgehoorde argumenten hiervoor zijn het aanbod van IT-talent, de flexibiliteit en de voordelige kosten van werknemers. Je hebt dus voor hetzelfde geld meer ontwikkelcapaciteit. Bij een nearshore-constructie zit een deel van je team in het buitenland, maar wel binnen Europa. Doordat je team niet al te ver weg zit, heb je weinig last van tijdverschillen, reis je er met relatief weinig tijd naartoe, en heb je ook niet al te veel last van cultuurverschillen.

Zorg voor een goede teamspirit en onderling vertrouwen

Door de afstand verloopt het contact vooral via mail, chat, telefoon en videobellen. Dat contact is vooral zakelijk. Een kletspraatje bij de koffiemachine of een overlegje in de wandelgangen heb je op deze manier niet, maar deze informele contacten zijn wel essentieel voor de goede samenwerking in een team. Het creëren van onderling vertrouwen en een goede teamspirit is dan ook een extra uitdaging bij het werken met een nearshore team, maar met de juiste aandacht lukt dat prima.

Begin met een stevige basis

Op dit moment leid ik, vanuit BPM Company, een nearshore team voor een grote Nederlandse financiële instelling. Toen we met dit team begonnen zijn de collega’s zes weken in Nederland geweest. In die zes weken hebben we alle belangrijke elementen van het project door en door besproken, maar vooral ook gewerkt aan onderlinge relaties. Het opbouwen van vertrouwen is heel belangrijk om efficiënt met elkaar te kunnen samenwerken. Als zaken niet lekker lopen, als er onenigheden zijn of als iemand zich niet happy voelt met een bepaalde gang van zaken, is dat vertrouwen nodig om met elkaar het gesprek aan te gaan. Alleen op die manier kom je uiteindelijk weer op een punt waarop alle neuzen dezelfde kant op staan.

Onderhoud je relatie

Wanneer je als team net bent gestart, is het belangrijk veel begeleiding te bieden. Na verloop van tijd kun je dat beetje bij beetje loslaten, maar relaties vragen altijd om onderhoud. Nu het team goed staat, vlieg ik als leidinggevende eenmaal per maand op en neer om het team persoonlijk te ontmoeten en te ondersteunen waar nodig. De andere in Nederland gestationeerde teamleden komen een week per kwartaal samen met de buitenlandse collega’s. In die week kijken we vooruit naar wat er komen gaat en bespreken we lopende zaken. Maar dit soort weken staan ook vooral in het teken van dingen met elkaar doen en elkaar leren kennen buiten werk. Zo onderhouden we de onderlinge band, waardoor het contact op afstand ook gladjes blijft verlopen.

Conclusie

Nearshoring brengt vele voordelen met zich mee als kostenreductie, kwaliteit en flexibiliteit. Dit terwijl de verschillen in bijvoorbeeld werktijden, (bedrijfs-)cultuur, taal, politiek en wetgeving minder ingrijpend zijn dan bij offshoring naar een ander continent. Om een succesvol en productief nearshore IT-team te hebben, is het essentieel om te zorgen voor de juiste balans in het team en te zorgen voor goede begeleiding. Hierbij is het belangrijk om voldoende tijd samen door te brengen en te investeren in onderlinge relaties. Alles valt en staat namelijk bij vertrouwen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat een nearshore-constructie voor jouw onderneming kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.

[whitepaper-1]

Gerelateerd