maart 21, 2023

In vier stappen naar een strak begin van je Pega-project

Het Pega-platform is niet voor niets zo populair, maar dan moet je wel de nodige aandacht geven. Een eerste project kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Er zijn zeven kernactiviteiten nodig om een goede start van je Pega-project te borgen. In onze vorige blog bespraken we de eerste stappen: van het bepalen van je businessdoelen en projectresultaten tot het definiëren van je klantreis. In deze blog gaan we dieper in op de volgende vier stappen: van het identificeren van procesoptimalisatiemogelijkheden tot het opzetten van een governancestructuur.

Stap 4: Identificeer procesoptimalisatiemogelijkheden

Ook hier moeten de businessdoelen als uitgangspunt worden genomen. Bepaal of het proces uit een ander systeem moet worden overgezet of dat er nog ruimte is voor ontwerp en optimalisatie. Het betrekken van een groot deel van het team is belangrijk, inclusief inhoudelijke experts en processpecialisten binnen de organisatie. Pega hanteert voor dit soort sessies de term Direct Capture of Objective (DCO) sessies, waarbij business en IT gezamenlijk werken aan de klantreis en de ruwe specificaties vastleggen. Een design thinking-aanpak kan nuttig zijn bij complexe vraagstukken.

Stap 5: Bepaal de scope

Het bepalen van de scope voor een Pega-project is geen gemakkelijke opgave. Het is belangrijk om vanuit de businesswaarde te denken bij het definiëren van het product en de belangrijkste functionaliteit eerst te realiseren. Uit de uitgewerkte customer-journeys komen high-level-specificaties die samen de backlog vormen. Op basis hiervan stel je het minimum viable product (MVP) of Minimal Lovable Product (MLP) samen, de minimaal vereiste functionaliteit voor de eerste release. Het is belangrijk om te bepalen wat er binnen, maar juist ook wat er buiten de scope ligt. Tijdens de realisatie is dit een continu terugkerend vraagstuk. Een sterke product-owner met visie, mandaat en besluitvaardigheid is daarom essentieel om ‘scope creep’ te voorkomen. Zorg dat er voor minimaal twee sprints aan werk zijn voorbereid voordat wordt begonnen met het daadwerkelijk bouwen van de functionaliteit.

Stap 6: Design for success

Het is essentieel om tijdens de ontwikkeling van software, welk platform je daar ook voor gebruikt, vooraf goed na te denken over wat je moet realiseren. Dit geldt vooral voor de architectuur van de totale oplossing. De (solution) architect werkt de totaaloplossing uit en dit vormt de basis voor het applicatie-ontwerp. Het solution-design-document bevat op basis van de functionele en non-functionele requirements de mogelijke oplossingen vanuit verschillende ‘views’ en een advies of besluit over de gekozen oplossing en onderbouwing hiervan. Ook een goed datamodel is essentieel. Op basis van dit solution-design wordt een Pega-applicatieontwerp gemaakt, waarbij de Enterprise Class Structure een belangrijke rol speelt. De Pega LSA is hiervoor verantwoordelijk.

Stap 7: Governancestructuur opzetten

Deze stap gaat over het opzetten van een managementkader waarbinnen beslissingen worden genomen voor het Pega-project. Een goede governancestructuur is belangrijk om de doelen van het project te halen. Het is belangrijk om duidelijke rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, omdat een Pega-project meestal meerdere stakeholders en systeemketens omvat. Het belangrijkste orgaan in de governancestructuur is de stuurgroep of governanceboard, waarin belangrijke stakeholders deelnemen en direct invloed hebben op het succes van het project. Een ander belangrijk aspect van governance is architectuurgovernance, waarbij de focus ligt op technische quality-assurance van Pega-applicaties. Pega gebruikt hiervoor de term Design Authority. Zorg ervoor dat er in het eerste Pega-project betrokkenheid is van een Pega LSA van de Pega-organisatie zelf, zodat je keuzes maakt in lijn met de Pega-richtlijnen en best practices.

Met deze zeven stappen weet je zeker dat je jouw Pega-project goed begint!

Ben je klaar om aan de slag te gaan met Pega?

Of je nu aan het begin van je eerste Pega-project staat of aan een nieuw project begint, met deze zeven stappen ben je direct goed op weg, van het bepalen van je resultaat, tot het toepassen van een Design Authority in de governancestructuur. Duik dieper in deze kernactiviteiten met onze whitepaper “De zeven stappen voor een goede start van je Pega-project“. Het helpt je de juiste stappen te zetten en valkuilen te vermijden, zodat je een succesvolle implementatie tegemoet gaat. Aarzel niet om contact op te nemen met onze Pega-experts als je nog vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij jouw Pega-project.

Gerelateerd