maart 25, 2020

Succesvolle implementatie? Begin met een helder datamodel

Niet elke organisatie heeft voldoende nagedacht over haar architectuur en datamodel. Hierdoor kunnen tijdens een systeemimplementatie problemen ontstaan. Jaco van Kooten, senior application architect, vertelt hoe het anders kan.

Eenduidig beeld van het bestaande applicatielandschap

Als ik bij een nieuwe opdrachtgever kom om voorbereidend werk te doen, is mijn eerste vraag: ‘Hoe moet de nieuwe applicatie worden ingebed in het huidige applicatielandschap?’ In de praktijk blijkt dat bij heel veel bedrijven die informatie ‘ergens’ in de hoofden van de mensen zit. Een echt goed beeld van het architectuurlandschap, welke koppelingen er zijn tussen verschillende applicaties en waar de nieuwe applicatie z’n plek moet vinden in dit geheel ontbreekt vaak.

Wat is de waarheid?

Als dit overkoepelende beeld ontbreekt, weet je vaak ook niet wat de system of record – de leidende databron – voor een bedrijfsgegeven is. Zonder dit helder te hebben, is de kans groot dat gegevens dubbel worden opgeslagen. Neem het eenvoudige voorbeeld van klantgegevens. Als die gegevens niet eenduidig zijn opgeslagen, loop je het risico dat de klant in systeem x op de Dorpsstraat kantoor houdt, en in systeem y nog op een oud adres in de Hoofdstraat. Niet alleen slordig, maar ook een bron voor fouten. Dit voorkom je door één leidende databron te hebben, een waarheid: de system of record.

Data op orde

Door met een canoniek datamodel te werken zorg je dat alle applicaties dezelfde ‘taal’ spreken. Een canoniek datamodel is een ondernemingsbreed datamodel dat onafhankelijk van enige applicatie beschrijft hoe bepaalde entiteiten of businessobjecten eruitzien. Neem bijvoorbeeld weer de klantgegevens. Hoe ziet die klantinformatie eruit en uit welke gegevens is die samengesteld? Heb je goed over je architectuur en je datamodel nagedacht, dan kan dat de implementatie van een nieuwe applicatie erg vereenvoudigen en versnellen.

Spaghetti

Heb je architectuur en je datamodel nog niet – helemaal – helder, ga dan eerst met een architect om tafel om dit in beeld te krijgen. Een relatief kleine investering vooraf die je achteraf ruim terugverdient. Doe je het niet, zit je later met een spaghetti aan applicaties en koppelingen die allemaal afzonderlijk onderhouden moeten worden.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen digitaal toekomstbestendig te worden met Pega of Mendix? Neem gerust contact op voor een kennismaking of lees meer over onze oplossingen en diensten hier.

Gerelateerd