juni 5, 2020

Van schaken naar modelgedreven ontwikkelen, een kleine stap

Van oorsprong was je, als je als organisatie een applicatie liet bouwen, al snel in hoge mate afhankelijk van je implementatiepartner. Onze collega Maarten Veger vertelt in deze blog dat het tegenwoordig anders kan. Zelfstandig modelgedreven doorontwikkelen is immers realiteit geworden.

Verstopte businesslogica

Veel applicaties worden ontwikkeld door alles zelf te programmeren. Dat kost meer tijd, en de businesslogica zit verscholen in de programmeercode. Het ontwerp van de applicatie ligt bij één rol, het daadwerkelijk ontwikkelen ervan bij een bouwteam. Voor dat ontwikkelproces is niet alleen specialistische kennis van de programmeertaal nodig, het is ook een proces dat lastig inzichtelijk te maken is. Het kan dan ook iets weg hebben van het beroemde doorfluisterspel: wat erin gaat is vaak iets totaal anders dan wat eruit komt en onderweg is er weinig kans om bij te sturen. Als klant kom je zo in een onwenselijke situatie; je legt te veel van de verantwoordelijkheid bij de – vaak externe – specialisten neer, waardoor je de grip verliest.

Businessprocessen als een schaakbord

Eigenlijk is het vreemd dat je zoiets als eigenaar van die logica laat gebeuren. Als je een huis laat bouwen, wil je tenslotte ook dat het van de brievenbus tot het zolderraam naar jouw smaak en zin gebeurt. Wie betaalt, bepaalt. Toch? Dat dacht ook Alan Trefler, CEO van Pegasystems. Als jonge schaakmeester vergeleek hij businessprocessen al met schaken. Zijn vermogen tot logisch nadenken en om complexe interacties op te splitsen in begrijpelijke, opeenvolgende stappen, heeft Pegasystems gemaakt tot wat het vandaag is en brengt ons de mogelijkheid om modelgedreven te ontwikkelen.

Klik je applicatie in elkaar

Bij modelgedreven ontwikkelen klik je de applicatie als het ware in elkaar, via een visuele studio. Net als tools als WordPress en Drupal je de mogelijkheid bieden om websites in elkaar te ‘klikken’, biedt Pega je de mogelijkheid op een vergelijkbare manier applicaties en processen te ontwikkelen. Zo is het ook voor niet-technici eenvoudig te begrijpen wat er gebeurt en misschien ook zelf aan de slag te gaan. Dergelijke tools maken het werk steeds eenvoudiger en schermen de complexiteit in de ‘engine’ – waar het model wordt omgezet naar moeilijk leesbare programmeercode en html – af. De twee belangrijkste tools die Pega daarvoor biedt zijn App Studio en de Dev Studio.

App Studio & Dev Studio

App Studio is echt bedoeld voor een beginnende Pega-ontwikkelaar, maar ook voor de zogenaamde citizen developer: een businessgebruiker die ook applicaties of processen ontwikkelt. Het maakt het mogelijk snel een click through application te maken en deze iteratief verder uit te bouwen tot een businessapplicatie. Je kunt bijna zeggen dat je al pratend de schermen in elkaar klikt en zo kunt laten zien wat je aan het bouwen bent. Dat maakt het voor een betrokkene uit de business een stuk makkelijker om feedback te geven dan wanneer er wordt gewerkt met de zwarte doos vol programmeercode die maar weinigen begrijpen. Voor de iets meer ervaren Pega-ontwikkelaar is er Dev Studio. Het mooie is dat beide naadloos integreren. Zo kan een beginnende gebruiker van App Studio eenvoudig samenwerken met een ervaren gebruiker van Dev Studio. Stel, je zet in Dev Studio een connectie op om klantgegevens op te halen, dan kun je die vervolgens in App Studio slepen zodat een minder ervaren gebruiker ermee verder kan gaan.

Krijg weer grip

Op deze manier krijg je als klant niet alleen grip op het ontwikkelproces, je kunt er ook beter sturing aan geven en zelfs binnenshuis applicaties (door-)ontwikkelen. Natuurlijk kun je nog steeds tijdelijk extra mankracht inhuren om heel specialistisch werk te laten doen of simpelweg omdat je extra handen en denkkracht nodig hebt. Maar door te zorgen voor een goede balans en controle, weet je zeker dat je krijgt wat je wilt. Van brievenbus tot het zolderraam.

Meer weten?

Onze BPM Company Academy biedt zowel online als classroom trainingen aan. Je kunt ook deelnemen aan onze gratis Masterclass Business Proces Management. Meer informatie lees je hier. Ben je benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via [email protected] of bel naar 030 – 20 77 006.

Gerelateerd