CASES    Securex

Meer functionaliteit in aanzienlijk kortere tijd

De uitdaging
Het project
Het resultaat

De uitdaging

Securex is een internationaal bedrijf voor human capital management services. De IT-afdeling van Securex spendeerde enorm veel tijd aan “onderhoud van het verleden”. Hierdoor was er weinig vertrouwen in en waardering voor de IT afdeling. Als belangrijkste reden hiervoor werden genoemd: langzame ontwikkeling, gebrek aan transparantie en weinig samenwerking.

In 2016 werd besloten om gebruik te gaan maken van een low-code platform om af te kunnen stappen van traditionele ontwikkeling en de voorheen gehanteerde watervalmethodologie. Na uitgebreid onderzoek
koos Securex voor het Mendix-platform.

Mendix biedt niet alleen een ‘model gedreven benadering’, die de ontwikkeling sneller maakt, het zorgde er ook voor dat er aanzienlijk minder tijd besteed hoefde te worden aan het beheer van het softwareontwikkelingsproces.

Het Mendix-platform biedt de combinatie van snelheid en efficiency die Securex zocht. Dankzij deze combinatie kan Securex de gewenste innovatieve toepassingen ontwikkelen waarbij Mendix low code development
IT en business met elkaar verbindt.

Het project

Het pilot project dat Securex startte was de toepassing ‘HR-berekeningen’. Securex vormde een team bestaande uit 2 Securex Java-ontwikkelaars, een ontwikkelaar van BPM Company en een consultant van Mendix. Wat een traditioneel team van ontwikkelaars minstens 3 maanden zou hebben gekost om te creëren vergde nu slechts een ontwikkeltijd van 4 weken.

Gedurende de daarop volgende periode van 3 maanden werden meerdere apps gebouwd om het platform te evalueren in complexe en uiteenlopende situaties. Ook hier verliep de evaluatie positief. Vervolgens ontwikkelde het Securex IT-team elke nieuwe front-end-app met Mendix.

Het resultaat

In hun eerste business case verwachtte Securex 5 applicaties te ontwikkelen in heel 2018. De verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Alleen al in de eerste 7 maanden creëerde het team 10 front-end applicaties (5 in lopende producties, 3 in gebruikersacceptatietests en 2 in ontwikkeling).

Securex is sterk onder de indruk van de toegenomen output, ze zijn echter nog veel meer onder de indruk van het vermogen om met Securex IT een volledig product te leveren in dezelfde hoeveelheid tijd die het zou hebben gekost om een minimaal levensvatbaar product (MVP) uit te brengen: “De tijdsduur van het project is hetzelfde, maar je levert een pak meer functionaliteit.”

Momenteel werken meerdere teams continu met het Mendix platform om apps te bouwen.
Mendix wordt gebruikt om backend-processen te ontsluiten, legacy-applicaties te vervangen, nieuwe front-end-applicaties te bouwen en als een platform voor innovatie om ideeën in de markt te testen. Trefwoorden hierbij zijn: business alignment, time to market en uniformiteit.

Securex heeft ook zijn merk/huisstijl in alle apps kunnen toepassen. Dit zorgt voor het gewenste gevoel van eenheid bij hun productaanbod. Dat gevoel van eenheid wordt enthousiast opgepakt door de gehele organisatie. Bedrijfseenheden zijn er enthousiast over dat ze zelf oplossingen kunnen ontwerpen en meer inbreng hebben in de manier waarop applicaties werken. Met een IT-afdeling die transparanter en minder conservatief is, is het bedrijf zich er veel bewuster van dat de IT-afdeling een partner is om anderen actief te helpen bij het bereiken van hun doelen.

Tevreden opdrachtgever

Toen Securex in Mendix investeerde, wilde CIO Frans Temmerman ervoor zorgen dat de boodschap duidelijk was voor de hele organisatie: “We veranderen de manier waarop u werkt. Onze IT is geen beheerder meer van het verleden. Het vormt de toekomst van de organisatie en maakt van Securex een betere werkplek”.

Meer weten?