juli 9, 2019

De 5 belangrijkste punten van Pegaworld 2019

Las Vegas! Zon, the Strip en gokmachines… En PegaWorld natuurlijk, het grootste Pega-evenement van het jaar. Je hoort welke nieuwe Pega-features eraan komen en verneemt alle ontwikkelingen op de verschillende Pega-projecten. Maar tevens is het een plaats waar je Pega-collega’s tegenkomt. Vanuit BPM Company waren wij daar met 9 mensen – Andreea, Bas, Barry, Ionut, Jan Willem, Nael, Swarna, Vasilica en ik.

Vorig jaar stond PegaWorld bol van de nieuwe features door de lancering van Pega 8. Ik verwachtte dus niet veel nieuws dit jaar, maar ik werd aangenaam verrast. Hieronder zal ik de 5 belangrijkste punten van Pegaworld 2019 behandelen.

Customer microjourneys

De eerste twee punten komen van Alan Trefler, De CEO van Pegasystems. Hij legde het concept van de customer microjourney uit. Maar om dit uit te leggen moeten wij bij het begin beginnen.

Waarom kiest een bedrijf voor Pega? Antwoord: Om de digitale transformatie te kunnen maken naar een Agile, klantgerichte organisatie. Veel bedrijven zijn bekend met customer journeys die de (gewenste) interactie van de klant met het bedrijf beschrijft vanuit het perspectief van de klant. Echter, het implementeren van een gehele customer journey kan een lastige opgave zijn vanwege het grote aantal systemen en afdelingen die geraakt worden. Hierdoor wordt de projectscope en –risico te groot.

Hiervoor is de microjourney. Je verdeelt de grote journey in logische eenheden, het liefst in brokjes ter grootte van een case type, dan kunnen deze onderdelen snel en onafhankelijk van elkaar worden opgeleverd. Door de meest waardevol stukjes eerst te doen krijg je een korte return of investment.

Empathie

Een ander belangrijk concept was empathie, met name de empathie tussen business en IT. Dit onderwerp licht na aan mijn hart – Ik heb al eens een blog geschreven over de Business-IT-gap. In plaats van dit als probleem te zien, ziet Pega het als een opportunity. Pega ziet empathie als leidend principe – van hoe Pega zijn product vormgeeft tot hoe de consultants werken. Een paar voorbeelden:

  • De process designer en de decisioning portal werken op dezelfde manier als de business en proces of marketingstrategie zou ontwerpen. Dit voorkomt/vermindert verkeerde vertalingen en onnodige documentatie.
  • Doordat Pega business-vriendelijk is gebouwd, kan de business veel componenten zelf beheren – zonder tussenkomst van IT. Dit versnelt de time to market en zorgt ervoor dat de IT-afdeling zich op andere zaken kunnen richten.

Cosmos

Cosmos is een radicaal herontwerp van de gebruikersportalen van Pega. Het doel is om meer informatie op het scherm te tonen zonder rommelig en verwarrend over te komen. Een paar features zijn:

  • Een drie-kolomsopmaak. De twee rechter kolommen zijn de overbekende kolommen van de huidige Pega-schermen; De linker toont caseinformatie en gesuggereerde acties.
  • Geheel links is er een uitklapbaar menu. Als je op één van de iconen klikt zal een volwaardig menu zichtbaar worden.
  • Bij het openen van een data-object (denk aan relatiedetails of accountinformatie) dan schuift er een tijdelijk kader in van de zijkant. Je hebt geen tabs, local actions of dialoogkaders meer nodig. Hierdoor raakt een gebruiker de weg niet meer kwijt.
  • Het verversen van de volledige pagina is niet meer nodig. Ook wordt informatie die in het systeem wordt bijgewerkt direct getoond op het scherm.

Nog dit jaar zal Cosmos worden geïmplementeerd in de strategische applicaties. Later wordt het over geheel Pega uitgerold.

Project FNX

En dan komen wij het mysterieuze project FNX (uitgesproken als feniks). In essentie is het een totale verbouwing van de kerncomponenten van Pega. Details zijn schaars, waarschijnlijk moet Pega nog bepalen wat de scope voor dit project gaat worden. Een tijdslijn is er nog niet, en ik verwacht ook niet dat er snel een zal komen. Dit is wat ik heb kunnen achterhalen:

  • De kerncomponenten van Pega worden meer modulair waardoor Pega op meer manieren kan worden ingezet.
  • De gebruikersinterface zal volledig vanaf een API (genaamd de DX API) draaien. Hierdoor kunnen klanten zonder problemen zelf kiezen welke technologie gebruiken voor hun klantschermen.

Design thinking

Ik was verrast dat dit onderwerp niet meer aandacht heeft gekregen omdat het de potentie heeft om nieuwe en bestaande projecten beter te laten functioneren.

Design thinking is een iteratieve ontwikkelmethode die buiten de It ontstaan is. Kort samengevat wordt een lijst met ideeën samengesteld en geprioriteerd. Een gemengd team van business-mensen (b.v. een Product Owner of een Business Analist) en IT-mensen, liefst 7 in totaal, analyseert de belangrijkste ideeën in een sprint-achtige sessies en stelt oplossingen voor. Vaak wordt hierbij een prototype of mock-up gebouwd. Met de nieuwe kennis wordt de lijst bijgewerkt en de cyclus begint opnieuw. Met het resultaat kan men in de bouwsprints het eindproduct bouwen.

Het voordeel van deze methode is dat het snel de grootste problemen en begripsverwarringen aan het licht brengt. Dit resulteert in een kortere time to market.

Tot PegaWorld 2020

PegaWorld 2019 is voorbij gevlogen. Het was fantastisch om all sights van Las Vegas te zien. Als je het gemist hebt, kun je hier alle herhalingen vinden.

Je kunt ook naar de PegaWord van volgend jaar gaan. Die wordt gehouden in… niet Vegas! Ja, dat lees je goed: PegaWorld verlaat de Sin City en strijkt neer in de Boston Convention en Exhibition Center van 31 mei tot en met 3 juni 2020. Ik zie je daar!

Gerelateerd

  • september 2022

    Kortere doorlooptijden van processen? Stel jezelf deze tien kritische vragen

  • februari 2020

    Verouderde IT-systemen en toch een modern proces? Het kan!

  • december 2022

    BPM Company scoort een 8,2 tijdens het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*