december 7, 2017

De Business-IT-kloof is terug van nooit weggeweest

Nu de hype rond de Business-IT-kloof (the Business IT gap) ver achter ons ligt, lijkt het probleem permanent verleden tijd. Helaas, dit is niet het geval en erger nog, deze kloof zal nooit verdwijnen. Maar is dat erg? Ik denk van niet zolang wij de Agile-principes niet vergeten.

MindTheGap

Waarom de Business-IT-kloof nog bestaat

De business (ook wel “de werkvloer” genoemd) kent het proces dat geautomatiseerd moet worden, maar kent de software niet waarmee dit proces geautomatiseerd wordt. Ontwikkelaars kennen de software binnenstebuiten, maar kennen het proces niet. Dit is de kloof in een notendop. Naar het midden opschuiven is lastig omdat het twee totaal verschillende disciplines zijn. De business gaat over inzicht en instinct (rechter hersenhelft), terwijl de IT gaat sterk over componenten en logica (de linker hersenhelft).

Hoe je de kloof kan overbruggen

Als de kloof niet overbrugbaar is, dan moet je het beheren/managen. Hiervoor is, naar mijn mening, een Agile-geïnspireerde methode het beste. Je kunt natuurlijk “gewoon SCRUM gebruiken”, maar door een methode te gebruiken – zonder zijn principes te begrijpen – zal je zeer weinig voordeel eruit halen.

Om deze reden ga ik het liefst direct naar de bron: het Agile Manifesto. Het manifest beschrijft vier algemene principes die je zelf verder moet uitwerken. Deze principes en mijn interpretatie zijn als volgt:

  • “Mensen en contacten gaan boven processen en tooling”: Door de natuurlijke kenniskloof is kennisdeling absoluut noodzakelijk en tekstcommunicatie is minder effectief dan communicatie van persoon tot persoon. Blijf werken aan communicatie tussen Business en IT.
  • “Werkende software gaat boven uitvoerige documentatie”: Ja, documentatie is noodzakelijk, maar je kunt er gemakkelijk te veel tijd aan verspillen. Tabellen en diagrammen zijn efficiënter dan tekst. Gebruik tekst alleen als meer uitleg nodig is.
  • “Samenwerking tussen afnemers gaat boven contratonderhandelingen”: Structuur (zoals squads) is nodig in een project, maar het mag nooit in de weg staan van mensen en hun werk.
  • “Aanpassen aan veranderingen gaat boven het plan volgen”: Het moet nooit Business of IT zijn. Dit moet iets vloeibaars zijn: Medewerkers moeten naar behoeve rollen kunnen wisselen.

Conclusie

De Business-IT-kloof is een probleem dat onoplosbaar is. Het managen van de kloof is te doen, maar vraagt continue aandacht. Het is als een bonsaiboom. Zolang je hem goed onderhoudt, wordt het een prachtige boom.

Het gaat om de reis, niet het doel. Dat is waar Agile om draait.

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*