december 7, 2022

Disciplines samenbrengen? Al eens aan mob-programmeren gedacht?

In zijn vorige blog schreef Dennis van der Salm, senior Pega-architect bij BPM Company over pair-programmeren. Wil je nog een stap verder gaan in het samen ontwikkelen van applicaties? Dan is mob-programmeren wellicht een goede optie. Zeker wanneer het onderwerp waaraan je gaat werken zich in een ontdekkingsfase bevindt, kan dat een mooie optie zijn. Bij mob-programmeren werken niet twee mensen aan het coderen van een applicatie, maar een heel team.

Nieuwe technologie, nieuw team, nieuwe manier van gebruiken

Tijdens een project waaraan ik een paar jaar geleden werkte, deden we mob-programmeersessies, zonder dat we het toen zo noemden. We moesten een nieuwe applicatie maken, met een grotendeels nieuw team. De technologie was nieuw en de manier waarop gebruikers de applicatie zouden gaan gebruiken was nieuw. Dus kochten we een grote televisie van het afdelingsbudget, ik sloot mijn laptop erop aan en terwijl we met het hele team aan het brainstormen waren, sloeg ik aan het programmeren in Pega. Ontwikkelaars, superusers, business-analisten, testers, product-owners en mensen uit de operatie samen maakten schetsen op whiteboards en voerden gesprekken. Tijdens het ontwikkelen kwam er direct feedback van het hele team op basis waarvan we de eisen, het ontwerp, de code en de kwaliteit direct konden verbeteren.

Meer wederzijds begrip

Zo werkten we niet de hele week uiteraard, maar vooral op vrijdag als het wat rustiger was op kantoor. Op dat moment leek het gewoon het juiste om te doen. Krijg zo snel mogelijk de beste feedback en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kennis krijgt. Pas later ontdekten we dat deze manier van werken een aantal onverwachte positieve bijwerkingen had. In ons team hadden we meerdere mensen die nooit programmeerden: businessanalisten, materiedeskundigen en een product-owner. Maar we hadden ook superusers, zeer ervaren mensen uit de business die in teams werden geplaatst om de kloof tussen business en IT te dichten. Zoals in veel organisaties waar business en IT gescheiden zijn, weten mensen niet veel van elkaars werk. Soms raakt het bedrijf gefrustreerd dat het lang duurt voordat IT een schijnbaar eenvoudige functionaliteit heeft geïmplementeerd. Maar door aan mob-programmeren te doen, krijgen de business-mensen in het team meer begrip voor de programmeurs en krijgen de ontwikkelaars meer kennis van de business. Door wederzijds begrip en meer kennis kom je tot betere oplossingen. Ze komen erachter dat iets kleins soms even duurt, omdat het ingewikkeld is om computers te vertellen wat ze moeten doen. Dit zorgde er echt voor dat er uiteindelijk meer wederzijds begrip ontstond, wat de samenwerking enorm verbeterde.

Waardevolle hulpmiddelen

Is pair-programmeren een wondermiddel? Nee. Is mob-programmeren een wondermiddel? Nee. Het zijn beide waardevolle hulpmiddelen die je kunt inzetten om uitdagingen effectief aan te pakken. Probeer te experimenteren met de tools, probeer ze onder de knie te krijgen en gebruik ze in de juiste context.

Meer weten?

In toekomstige blogs ga ik dieper in op dit onderwerp. Ik kijk naar efficiënt versus effectief werken, naar werken op basis van rollen versus werken op basis van vaardigheden en naar verschillende programmeerstijlen. Heb jij ook het gevoel dat de afdelingsoverstijgende processen efficiënter en beter kunnen en wil je snel een eerste inzicht in de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag kennen!

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*