juli 16, 2020

Een betere relatie tussen business en IT dankzij low code

Dankzij low-code-softwareontwikkeling kunnen applicaties met een minimum aan code worden ontwikkeld, zonder noodzakelijke kennis van een programmeertaal. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee, vertelt Jan Ickroth in deze blog.

Wendbaarder en eenvoudiger

Low-code-softwareontwikkeling wint snel aan populariteit en dat is logisch. Het geeft organisaties namelijk de mogelijkheid om anders om te gaan met IT. Bedrijven kunnen hun IT-architectuur anders – vaak eenvoudiger – inrichten dankzij low code en het is een interessante capability die aansluit bij de digitaliseringstrend. Agile inspelen op veranderingen in de markt en het ontwikkelen van nieuwe businessinitiatieven wordt een stuk makkelijker met een low-code-platform.

Levensduur verlengen

Een low-code-platform maakt het bovendien mogelijk om de levensduur van verouderde applicaties te verlengen. Legacyapplicaties zijn vaak in de kern nog goed bruikbaar, maar de gebruikersinterface is niet meer van deze tijd. Met low code kun je op een vrij eenvoudige manier een nieuwe interface toevoegen aan bestaande systemen.

Keep the core clean

Deze manier van werken helpt je ook je coresystemen heel zuiver te houden: het ‘keep the core clean’-concept. Dit houdt in dat je geen maatwerk meer bouwt binnen standaard applicaties, zoals ERP-, CRM- of HR-systemen. Maatwerk is vaak duur en lastig te onderhouden. In plaats daarvan ga je ze ‘extenden’ via low-code apps. Zo kun je bedrijfsspecifieke processen – vaak de echte differentiators – optimaal ondersteunen en tegelijkertijd je coresystemen zuiver houden.

Nieuw samenwerkingspact tussen business en IT

Maar low-code-softwareontwikkeling brengt ook nog een ander soort voordeel met zich mee: het zorgt voor een verbeterde samenwerking tussen business en IT. Dat heeft vooral te maken met de snelheid en de transparantie. Dankzij low-code kun je al in een heel vroeg stadium een eerste inzicht geven in hoe een nieuwe oplossing gaat werken en hoe deze in de behoefte voorziet. Dat maakt dat de business veel meer betrokken is dan voorheen en dat de bereidheid om gezamenlijk tot een goede oplossing te komen, groeit. Er ontstaat als het ware een nieuw samenwerkingspact, waarbij de businessmensen enthousiast zijn over wat hun IT-collega’s presteren, en dik tevreden zijn over het resultaat.

Beheersbaarheid

Een bijkomend voordeel van een low-code-platform is te vinden op het gebied van governance en control. Een low-code-platform, als het eenmaal is ingericht, biedt een gestandaardiseerd proces voor het bouwen en uitrollen van applicaties. Dat zorgt ook dat je als organisatie voor elke applicatie in de maak heel snel inzicht hebt in de stand van zaken en de planning. De beheersbaarheid van applicaties – inclusief risicobeheersing – wordt een stuk eenvoudiger.

Verschuiving van rollen

Low-code-softwareontwikkeling brengt ook een belangrijke evolutie met zich mee op het gebied van rollen en profielen. Bij traditionele IT spreken we van developers, ingenieurs en architecten enerzijds, en businessanalisten en projectmanagers anderzijds. Met een low-code-platform verandert dat: de ‘techneuten’ gaan zich meer bezighouden met businesslogica en de mensen uit de business verdiepen zich meer in de techniek. Het technische gehalte van een project kan daardoor aanzienlijk dalen, ten gunste van meer businessgerelateerde capabilities. En dat maakt de afhankelijkheid van je organisatie van specifieke technische skills een stuk lager.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat low-code-softwareontwikkeling voor jouw onderneming kan betekenen? Schrijf je in voor het digitale low-code-event van het jaar Mendix World V2.0, dat plaatsvindt op 1 september 2020.

Gerelateerd

  • mei 2017

    Eenvoud is de waarheid

  • mei 2016

    Maken MDD-platforms waar wat ze beloven?

  • april 2024

    BPM Company en Hogeschool Utrecht: Een nieuwe samenwerking voor jong talent

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*