september 16, 2020
Een goede start van je Pega-project? Begin met de businessdoelen en projectresultaten
Steeds meer organisaties zijn bezig met het digitaliseren en innoveren van hun bedrijfsvoering en -processen. Daarvoor zetten zij platformen in die het ontwikkelen sneller en laagdrempeliger maken, zoals bijvoorbeeld het Pega-platform. Maar hoe vlieg je een Pega-project precies aan? In deze blog vertelt Mark Overduin, een van onze consultants, waarom je moet beginnen met het bepalen van businessdoelen en projectresultaten.
Langetermijnhorizon
Het Pega-platform wordt eigenlijk nooit ingezet om één enkele applicatie te maken of één bepaald proces te ondersteunen. Het is een platform dat de transformatie die je als bedrijf door wil maken, ondersteunt en kent daarom een langetermijnhorizon. Voor je aan een – eerste – Pega-project begint, is het belangrijk de businessdoelen en projectresultaten vast te leggen.
Landkaart voor sturing en meetbaarheid
Businessdoelen en projectresultaten kun je vergelijken met een landkaart. Zonder landkaart kun je prima op reis en je komt ongetwijfeld ergens aan, alleen weet je vooraf niet wanneer en al zeker niet waar. Zonder landkaart ben je stuurloos. Prima voor een avontuurlijk reisje, maar zakelijk gezien bijzonder inefficiënt. Door, voor je met je project aan de slag gaat, de businessdoelen vast te leggen, weet je waar je met de business heen wil en welke strategie je daarvoor volgt. Als je daarna deze doelen vertaalt naar projectresultaten, weet je wat het project je moet opleveren en hoe het bijdraagt aan de businessdoelen. Het geeft sturing en zorgt dat je reis naar de bestemming meetbaar wordt: ben je nog op koers en ga je je bestemming halen binnen de gewenste tijd? Zo kun je steeds toetsen of het project nog in lijn is met waar je als organisatie voor staat.
Hulp bij het maken van keuzes
Uiteraard moet het hele team op de hoogte zijn van de doelen en resultaten. Het geeft context aan waar het team mee bezig is, en helpt bij het maken van dagelijkse keuzes. Daarnaast geeft het vaststellen van businessdoelen en projectresultaten de productowner – de belangrijkste bewaker van het project – stevige handvatten bij de prioritering: met welke wensen moet het team aan de slag en welke kunnen wel even wachten?
Steeds toetsen, ook na livegang
Dat het bij softwareprojecten in het algemeen en Pega-projecten in het bijzonder belangrijk is vóór de livegang de businessdoelen en de projectresultaten te toetsen, is vaak helder. De opdrachtgever wil immers weten of het project ook daadwerkelijk de gewenste verbetering en ondersteuning biedt. Of, om in reistermen te blijven, of je op de gewenste bestemming bent aangekomen. Maar ook na de livegang is het cruciaal om het systeem of de applicatie te blijven toetsen: aan de oude doelen, maar ook aan nieuwe doelen die aan de horizon verschijnen. Zodra een project is afgerond, ontstaat het risico dat de focus verslapt en dat door wisselingen van de wacht niet meer helemaal helder is waarom je doet wat je doet en waarom ooit voor deze bestemming is gekozen. Moet de bestemming veranderen? Dat kan, maar hou je vast aan die landkaart van businessdoelen en projectresultaten. Zo kom je het verst.
Meer weten?
Wij delen graag onze kennis en ervaring met de markt. In onze whitepaper ‘De zeven stappen voor een goede start van je Pega-project’ beschrijven we welke kernactiviteiten uitgevoerd moeten worden om een goede start van je Pega-project te borgen en welke aandachtspunten daarbij horen. Verder praten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
[whitepaper-1]