februari 22, 2023

Geautomatiseerde tests geïntegreerd in het CI/CD-pijplijnproces

De meeste van ons zijn nog steeds gewend om met de watervalmethode te werken, ook al horen we steeds meer over agile werken en agile methodes. Hetzelfde geldt voor softwareontwikkeling. Je begint met ontwikkelen, dan testen en uiteindelijk release je de functionaliteit. Maar waar is de continuïteit in dit proces? Alles gebeurt achter elkaar. In deze blog legt Laura Popovici, Pega-ontwikkelaar bij BPM Company, uit hoe je dit kunt veranderen.

Continuous Integration / Continuous Delivery

De watervalmethode niet alleen toegepast in de IT of softwareontwikkeling, maar ook in onze dagelijkse werkzaamheden. In sommige gevallen is de watervalmethode een goede benadering voor ons dagelijks leven. Je wilt idealiter bijvoorbeeld douchen na je work-out of je make-up verwijderen voordat je gaat slapen en niet andersom. Door de CI/CD (Continuous Integration / Continuous Delivery) pijplijnen is continuïteit in het proces mogelijk. Tegenwoordig willen gebruikers snelle oplossingen en zijn ze tegelijkertijd steeds minder tolerant voor problemen.

CI/CD Pega process

De manier van werken met het CI/CD pijplijnproces bij BPM Company

Het CI/CD pijplijn proces is een methode gericht op het verbeteren van softwareontwikkeling door het automatiseren van het opleverproces. Waarom zou je, in een wereld waar alles met een verbazingwekkende snelheid gebeurt en steeds meer zaken worden geautomatiseerd, geen gebruik maken van continu testen in jouw CI/CD pijplijnproces?

Wat is continuous testing? Waarom is een CI/CD pijplijn belangrijk?

Allereerst moeten er geautomatiseerde tests zijn in elk software ontwikkelingsproces. Het heeft geen zin om het leveringsproces te automatiseren wanneer er nog steeds tijdrovende, handmatige stappen zijn. Hoewel handmatig testen nog steeds belangrijk is voor verkennend testen, zijn de waardevolste tests om te automatiseren de end-to-end (E2E) testen.

Continue testen (continuous testing), ook wel agile testen genoemd, is een iteratief proces dat de principes van agile softwareontwikkeling volgt. De voornaamste doelen zijn een hoge productkwaliteit bereiken, zo vroeg mogelijk in het proces problemen identificeren en snel feedback geven. Hierdoor worden uitgebreide refactoring en hertesten ook vermeden. We weten allemaal dat het doorvoeren van wijzigingen duurder is nadat de applicatie is vrijgegeven voor productie.

Wie wil er dure wijzigingen tijdens productie?

De beste teams en bedrijven gebruiken geautomatiseerde testen. Sterker nog, deze testen zijn geïntegreerd in het CI/CD pijplijn proces. Elke programmeertaal heeft zijn eigen ecosysteem van tools en mogelijkheden. Afhankelijk van deze factoren kan een integratie tussen de geautomatiseerde testen en uw CI/CD pijplijn succesvol worden gerealiseerd.

Als we kijken naar Pega, zorg er dan voor dat je tijdens het configureren van het CI/CD pijplijn model in Pega Deployment Manager (PDM) een taak instelt om de geautomatiseerde regressietesten uit te voeren. Dit is meestal van toepassing op de QA-omgeving. Azure DevOps geautomatisering testscripts pijplijnen of Jenkins pijplijnen kunnen bijvoorbeeld worden geïntegreerd met de PDM CI/CD pijplijn.

PDM in de cloud – CI/CD pijplijn configuratie voorbeeld

Met een klik op de knop worden alle geautomatiseerde testscripts geactiveerd wanneer de implementatie de geautomatiseerde test stap de pijplijn bereikt. Dat niet alleen, sommige geautomatiseerde testtools zijn geschikt voor het beheren van parallelle testen. Dit houdt in dat testen tegelijk kunnen worden uitgevoerd in verschillende browsers en zelfs in verschillende systemen.


PDM in premise – CI/CD pijplijn configuratie voorbeeld

De concurrentie op de markt wordt steeds uitdagender. We zijn T-shaped professionals geworden in multifunctionele agile teams. Indien mogelijk veracht iedereen topkwaliteit, aanvaardbare kosten en een stipt leveringsproces. Dit alles terwijl aan de eisen van de eindgebruikers moet worden voldaan.

Om dit probleem op te lossen is continuous testing geïntegreerd met jouw CI/CD pijplijn het antwoord. Dus: maak slimme keuzes! – Laura Popovici

Over Laura

Laura Popovici heeft veel ervaring met Pega bij BPM Company. Samen met haar collega’s ontwikkelt ze met Pega nieuwe inzichten en toepassingen. Ze zet zich in om meer uit hun inspanningen te halen door onderzoek te doen en nieuwe manieren te ontwikkelen om sneller en slimmer te werken.

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*