januari 29, 2020

Het belang van een holistische benadering bij – snelle – veranderingen

In snelgroeiende organisaties is de structuur aan grote verandering onderhevig, terwijl er tegelijkertijd grote wendbaarheid en schaalbaarheid van oplossingen gewenst is. Dat is nogal wat. Onze collega Maarten Veger komt regelmatig bij dergelijke organisaties over de vloer. In deze blog vertelt hij hoe je een dergelijke uitdaging aan kunt pakken.

Snel innoveren, experimenteren en introduceren

Ik ben nu werkzaam bij een klant die met precies zo’n uitdaging te maken heeft. Het is een echte IT-gedreven organisatie die snel een minimum viable product wil neerzetten, om in de markt te kunnen toetsen of een nieuw product werkt of niet. Aanpassen, functionaliteiten toevoegen en opschalen volgt dan na de introductie. Daar komt nog best wat bij kijken. Het businessplan, de uitvoering en de technische ondersteuning moeten op een goede manier samenkomen en continu veranderende prioriteiten en inzichten, vragen om een IT-oplossing die flexibel kan meebewegen.

Visualiseren helpt

Waar veel mee valt te winnen, is het snel visualiseren van oplossingen. Ik werkte ooit aan de inrichting van een nieuw proces bij een grote bank. Na een week of twee praten, visualiseerden we het proces. Toen bleken niet alle neuzen dezelfde richting op te staan. Eindgebruikers denken vanuit de ‘voorkant’ van een systeem, een ander denkt weer meer vanuit procesflows en voor je het weet heb je een Babylonische spraakverwarring. Door een eenvoudige visualisatie verzamel je snel feedback en ontstaat er een gezamenlijk beeld.

Verandering gaat ten koste van de structuur

Zo’n snelgroeiende organisatie kent vaak een dynamische structuur. In een verandertraject zijn mensen nog zoekende naar een manier die goed werkt. Een nieuwe applicatie is slechts onderdeel van het proces en de echte uitdaging zit ‘m in de organisatie die mee moet veranderen. Zo werkte ik ooit bij een financieel dienstverlener aan een nieuwe manier van werk verdelen. Voorheen verdeelden de teamleiders het werk, nu bepaalt een slim algoritme wat de prioriteiten zijn. Dat werkt technisch gezien als een zonnetje, maar de verandering hield nogal wat in voor de teamleiders. Het belang van adoptie in een verandertraject mag dan ook niet worden onderschat.

Holistische benadering

Daarom kiezen we bij BPM Company voor een holistische benadering die de business en de techniek dichter bij elkaar brengt. Met Pegasystems kunnen we snel een proces configureren, visualiseren én een prototype neerzetten om zo eenvoudig feedback van verschillende belanghebbenden te verzamelen. Tegelijkertijd biedt Pegasystems enorm goede integratiemogelijkheden, waardoor we een laag kunnen leggen op bestaande applicaties, waarmee we een nieuw en beter proces creëren. Omdat Pegasystems een low-code platform is – ‘software that writes software’ – kan dat zonder dat daar veel aan gecodeerd hoeft te worden.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over onze holistische aanpak? Benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Schrijf je dan in voor onze Masterclass Business Process Management.

Gerelateerd