april 30, 2020

Kenmerken van goede managementinformatie

Betrouwbare managementinformatie is chefsache. Maar hoe ziet die managementinformatie eruit en op welke data baseer je die?

De juiste informatie op het juiste moment

Om als ondernemer juiste beslissingen te kunnen nemen is het cruciaal over de juiste informatie te beschikken op het juiste moment. Of het nu gaat om nieuwe kansen in de salesfunnel, welk type product of dienst het best – of het slechtst – wordt verkocht, in welk tempo, en wat de marges zijn die je haalt, alle informatie moet bijdragen aan de belangrijkste doelstellingen van je bedrijf. Daarbij moet je goed onderscheid kunnen maken tussen bijvoorbeeld businessunits, concepten en (product-)categorieën. Dat vraagt om maatwerk bij het ontwerpen van je managementdashboards.

Een helder datamodel en duidelijke presentatie

Een helder onderliggend datamodel is essentieel voor het vlot en eenduidig verwerken van alle data tot bruikbare informatie. Keep it stupid simple is ons devies. Belangrijk is om je informatiemodel steeds weer te optimaliseren en te minimaleren. Vervolgens moet die informatie op de juiste manier worden gepresenteerd. Daarbij zijn de juiste drumbeat en het gebruik van visuals essentieel. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

De vele dimensies van managementinformatie

Je gebruikt waarschijnlijk al kengetallen zoals de kosten per eenheid product, de kostenontwikkeling per periode, de liquiditeit, de brutomarge en de bedrijfslasten per kostensoort. Maar er zijn nog veel meer data die je kunt verwerken tot bruikbare managementinformatie. Denk eens aan je social media. Je Twitter-account, je LinkedIn-bedrijfspagina, eventueel je Instagram-account of YouTube-kanaal: ze verzamelen allemaal gegevens over hoe vaak jouw content bekeken en gedeeld wordt. Door deze gegevens te verzamelen, heb je goede input voor je socialmediastrategie, je marketingstrategie en de allocatie van je middelen zoals mensen en advertentiebudget. Bovendien kun je deze gegevens gebruiken om te analyseren welke ontwikkelingen er zijn in de interesses van je publiek en wat de kosten-baten verhouding is. Hetzelfde geldt voor de data die je verzamelt over het gebruik van je website. Je website is je visitekaartje en een heel belangrijk onderdeel van je marketingstrategie.

Prestatiemeting

Niet alleen over de middelen in je organisatie en je online uitingen kun je gegevens verzamelen. Je kunt ook de prestaties van je operationele activiteiten meten als die zijn geautomatiseerd. Doordat je data voorhanden hebt over bijvoorbeeld snelheid van leveringen, het aantal retouren en klachten, en hoelang het duurt voor een klantvraag is beantwoord, kun je niet alleen bijhouden of je doelen gehaald worden, maar ook gericht bijsturen als dat niet zo blijkt te zijn. Zo kun je je productiviteit verbeteren.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen digitaal toekomstbestendig te worden? Neem gerust contact op voor een kennismaking of neem deel aan onze gratis Masterclass Business Proces Management. Meer informatie lees je hier. Je kunt je ook direct inschrijven.

Gerelateerd