februari 26, 2020

Maak verbeteringen inzichtelijk met een Delivery Improvement Plan

Als je Agile werkt, eindigt elke sprint weliswaar met een retrospective, maar het probleem daarbij is dat iedereen door dezelfde (team-)bril kijkt. Collega Arjan Wiegman vertelt in deze blog wat de meerwaarde is van een Delivery Improvement Plan en deelt een praktijkvoorbeeld.

Waarom een Delivery Improvement Plan?

Tijdens een retrospective blik je terug op de werkzaamheden. Je zoekt als team naar wat er goed ging en naar verbeterpunten. In een ideale wereld zou een Delivery Improvement Plan daarmee overbodig zijn. Maar er zijn twee nadelen verbonden aan deze werkwijze. Als je kijkt naar verbeterpunten, moet je die ergens tegen kunnen afzetten. Wat zijn onze doelen en hoe doen we het nu? Allereerst is er mogelijk een verschil in het doel van een team en het doel van de IT-afdeling of de business als geheel. Bovendien kijkt iedereen in een team door dezelfde (team-)bril. Hoe eerlijk is dan het antwoord op de vraag: hoe doen we het nu? Met een Delivery Improvement Plan heb je deze nadelen niet.

Center of Excellence

Daarbij kan het helpen een speciaal Center of Excellence in het leven te roepen, die het team ondersteunt en de kwaliteit van het proces bewaakt. Het is belangrijk niet voorschrijvend te zijn in de acties die het team moet uitvoeren. Een CoE helpt het team zélf acties te formuleren aan de hand van de eerder geformuleerde doelen. Zo breng je op een positieve manier verandering teweeg.
Maak verbeteringen inzichtelijk met een Delivery Improvement Plan

Een Delivery Improvement Plan in de praktijk

Op dit moment werken wij voor een opdrachtgever aan de uitvoering van zo’n Delivery Improvement Plan. Hoe gaat dat in z’n werk?

Het doel

Met een quick scan hebben we, aan de hand van gesprekken, een high level inventarisatie gemaakt. Allereerst hebben we geïdentificeerd waar de stakeholders naar toe wilden, wat hun doelstellingen waren. Ze wilden graag een meer coherent product, waarin meer kan worden hergebruikt en dat ook op lange termijn zijn kwaliteit kan behouden.

Wat maakt het beter?

Toen hebben we onderzocht welke verbeteringen de verschillende teamleden zien en waarvan ze vinden dat het wel goed gaat. Daarbij zagen we dat teams bijvoorbeeld veel te snel aan de slag gingen met een vraag van de business, zonder eerst te kijken hoe en of de oplossing in hun IT-landschap paste.

Faciliterend CoE

Zodra de uitkomsten helder waren, hebben we een Center of Excellence in het leven geroepen. Daarin zit ikzelf, maar bijvoorbeeld ook een testspecialist en een specialist van Pega. Als team hebben we de inzichten vertaald naar een backlog met verschillende acties. Bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen helpt het om steeds naar drie aspecten te kijken: Waar past deze oplossing qua architectuur in ons landschap? Wat zijn de eisen en wensen van de business en wat betekent dat voor het grote geheel? Om tenslotte de oplossing technisch gezien in te passen in het Pega-landschap.

Bottom-up draagvlak creëren

Vervolgens hebben we met de teams een aantal workshops gedaan. Zo konden we de gestelde doelen delen en de teams acties laten formuleren waarmee die doelen bereikt kunnen worden. Tijdens deze workshops ontdekten we niet alleen zaken die we nog niet wisten, maar hierdoor raakten de teams ook meer betrokken en gingen ze zelf de waarde van de verbeteringen zien.

Nieuwsgierig?

Wil je ook verbeteringen zichtbaar maken? Begin met een objectieve quick scan. Benieuwd wat we daarin voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem dan contact op via [email protected] of bel ons op 030 – 20 77 006.

Gerelateerd