februari 12, 2020

Verouderde IT-systemen en toch een modern proces? Het kan!

Veel organisaties werken met meerdere – vaak oudere – IT-systemen naast elkaar, waardoor de bedrijfsprocessen zijn opgebroken over meerdere applicaties. Dit zorgt vaak voor een minder prettige gebruikservaring en veel handmatig werk. Onze collega Maarten Veger vertelt in deze blog hoe het anders kan.

Een applicatielandschap is als een tuin

Ooit werkte ik bij een van de grote financiële instellingen van Nederland. Het aantal – vaak oudere – applicaties in die organisatie was enorm en inventarisatie was niet eenvoudig. Zo’n wirwar aan systemen kan ten koste gaan van de efficiëntie. Ik vergelijk een applicatielandschap weleens met een tuin: als je die niet onderhoudt, groeit voor je het weet alles door elkaar. Zie dan je dure Juliet-roos of Lelietje-van-Dalen in de knop nog maar eens te onderscheiden van al het onkruid. In ieder geval wordt je tuin er niet overzichtelijker op.

Schuren

Bij sommige organisaties ziet het applicatielandschap er net zo uit. Sommige systemen zijn achterhaald, maar zolang de urgentie er niet is om er iets aan te doen, staan ze langzaam te verdorren. Bovendien is het niet altijd even makkelijk om snel integraties op te bouwen naar – vooral oudere – applicaties. Vandaag de dag moet je als organisatie echter voldoen aan de wensen van verschillende generaties. Het aantal mensen dat nog wil bellen om iets te regelen neemt af. Een speciale selfservice portal is het minste dat je moet bieden, maar steeds meer mensen willen het leven regelen via mobiele apps of andere moderne kanalen. Daar gaat het schuren.

Vloeiend geheel

Aan ons de schone taak om voor die opdrachtgever een modern end-to-end-proces te bouwen voor onder andere het snel en zoveel mogelijk geautomatiseerd online afsluiten van een lening. Daarmee voldeden ze niet alleen aan de wens van de klanten, het scheelde de afdeling ook veel werk. Tijdens dat proces werden achtereenvolgend data opgeroepen en weggeschreven naar verschillende applicaties. De gebruiker mag natuurlijk niet merken wat er allemaal onder de motorkap gebeurt en moet het end-to-end-proces als één vloeiend geheel ervaren, met een uniforme beleving en look-and-feel.

Repetitieve handelingen automatiseren met Robotic Process Automation

Het mooiste is natuurlijk als je de systemen via gestandaardiseerde interfaces (API’s) kunt koppelen. Met Pega is het mogelijk heel snel een flexibele schil te bouwen die over de bestaande applicaties heen ligt. Daarnaast kunnen we dankzij robotgestuurde procesautomatisering – RPA, robotics of robotica – applicaties waarvoor het niet meer rendabel is zo’n API te ontwikkelen, toch integreren. Belde je voorheen een adreswijziging door, dan zat aan de andere kant van de lijn een medewerker druk te copy-pasten om je nieuwe adres in allerlei systemen aan te passen. Tijdrovend en foutgevoelig. Met RPA wordt deze repetitieve handeling geautomatiseerd: snel en foutloos. Zo kun je zelfs op een mainframesysteem een heel modern mobiel proces bouwen.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over onze aanpak? Benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via [email protected] of bel naar 030 – 20 77 006.

Gerelateerd