september 12, 2022

Verslagleggingsplicht? Zo blijf je in control

Toenemende druk van wet- en regelgeving, wie zucht er niet onder. Vooral financiële instellingen moeten aan steeds meer wet- en regelgeving voldoen. Er moet steeds meer informatie aangeleverd worden aan toezichthouders om aan te tonen dat je bedrijfsvoering op orde is. De benodigde data zitten natuurlijk in verschillende systemen, maar daarmee heb je nog niet direct ook goede informatie, laat staan inzicht. In deze blog vertelt Jan Willem van Asperen, salesdirector bij BPM Company, hoe je wel in control blijft.

Van data naar informatie

Er moet steeds meer informatie aangeleverd worden aan toezichthouders om aan te tonen dat je bedrijfsvoering op orde is. Waar moet die informatie vandaan komen? Veel bedrijven richten grote datawarehouses in, maar je als je data uit een systeem haalt is het nog geen informatie. Als er data uit meerdere systemen moeten worden gehaald, hoe voeg je die dan samen? Want als in systeem X de term ‘klant’ of ‘lening’ wordt gebruikt, is dat dan hetzelfde als ‘relatie’ of ‘financiering’ uit systeem Y? En zijn die velden dan ook van hetzelfde formaat? Tenslotte, hoe kom je van informatie naar inzicht? Je zou van minder hoofdpijn krijgen…

Steeds meer vraag naar procesdata

Alsof het nog niet genoeg is om de stap van statische data naar informatie te maken, moeten er vandaag de dag ook steeds vaker procesdata aangeleverd worden. Wat is er gedaan, door wie, op welk moment en met welke input en output? Waar statische data al moeilijk uit systemen te halen zijn, zijn procesdata dat al helemaal! Want veel systemen zijn datagedreven en om een klantverzoek af te handelen zijn vele systemen nodig.

Informatie die correct, eenduidig en volledig is

Als vandaag iemand een lening aanvraagt, dan gelden er bepaalde rentepercentages, risicofactoren en andere variabelen. Die kunnen volgende week alweer anders zijn. Toch moet je ook over drie, vijf of tien jaar nog kunnen aantonen dat je op het moment dat de lening werd aangevraagd, je de juiste factoren gehanteerd hebt. Dus worden er grote datawarehouses gemaakt waar al die data worden samengevoegd en opgeslagen. Vervolgens moeten die data door specialisten worden omgezet in informatie die correct, eenduidig en volledig is en uitlegbaar aan toezichthouders.

Een case per businesstransactie zorgt voor controle

In Pega worden die data automatisch geborgd. Omdat het platform van alle businesstransacties een case aanmaakt, waaraan standaard een audittrail zit gekoppeld, worden alle relevante data – statische data én procesdata – bewaard. Zo weet je altijd, van elke case, wat er gedaan is, door wie, op welk moment en met welke parameters. Hiermee ben je niet alleen zelf operationeel in control, want je kunt als manager zelf je rapporten inrichten op basis van deze data, maar kun je ook aan toezichthouders aantonen dat je in control bent.

Maak kennis met Pega

Nieuwsgierig hoe Pega jouw organisatie kan helpen in control te blijven? Neem vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag kennen!

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*