november 14, 2023

Let op deze essentiële rollen binnen een nieuw Pega-team

Sta je voor de uitdaging om een nieuw Pega-team binnen jouw organisatie samen te stellen? Een grote verantwoordelijkheid, want het succes van elk team is bepalend voor hoe jouw organisatie toekomstige projecten zal uitvoeren. In deze blog vertellen we je welke rollen essentieel zijn per fase en wat de vuistregels zijn voor de verhoudingen van rollen binnen een team.

De basisopstelling

Het Pega-platform wordt vaak gekozen als oplossing om meerdere applicaties te bouwen. Het team dat je samenstelt, is dus niet alleen belangrijk om het project van vandaag uit te voeren, maar ook voor de basis en standaarden van toekomstige projecten. Voor een vliegende start heb je een ervaren team nodig. De basisopstelling bestaat uit een Product Owner, Delivery Manager, Project Manager en Solution Architect. Vervolgens bouw je het team uit over minimaal drie fases: de initialisatiefase, de set-up-fase en de implementatiefase.

Initialisatiefase

In de initialisatiefase zijn twee rollen het belangrijkst: de Lead Business Architect en de Lead System Architect. De Lead Business Architect is een businessanalist met kennis van het Pega-platform en vertaalt de requirements naar specificaties voor het ontwikkelteam. De Lead System Architect is verantwoordelijk voor de beste ontwerpen en technische keuzes vooraf en tijdens de bouw.

Set-up-fase

In de set-up-fase breid je het team uit met een of twee Senior System Architects en werken Business Architects aan de functionele requirements.

Implementatiefase

Tijdens de implementatiefase implementeer je projectspecifieke functionaliteiten en breid je het team nog verder uit met (Senior) System Architects, Testers en Functional/Technical Operations Engineers.

Variabele grootte

De grootte van het team varieert van project tot project en van tijd tot tijd. Er zijn wel een aantal vuistregels voor de verhoudingen van rollen binnen een team. Zo zijn er rollen die altijd door maximaal één persoon worden vervuld, eventueel in combinatie met andere rollen, zoals die van Product Owner, Delivery Manager, Projectmanager, Solution Architect, Lead Business Architect en Lead System Architect. Grofweg kun je uitgaan van de volgende verhouding:

  • Business Architects – 1 of 2
  • (Senior) System Architects – 3 of 4
  • Testers – 1 of 2

Een juiste basis voor de toekomst

Door het samenstellen van het juiste team voor elk van de drie fases van een project, leg je ook een sterke basis voor toekomstige projecten. Pega-applicaties worden opgebouwd uit herbruikbare componenten. Doe je dat direct juist, dan pluk je daar in de toekomst de vruchten van.

Meer weten?

Sta jij voor de uitdaging om een nieuw – of eerste – Pega-team binnen jouw organisatie samen te stellen en kun je wel wat handvatten gebruiken? Download dan nu onze whitepaper. Het kan je helpen om geen zaken over het hoofd te zien, zodat je een vliegende start maakt. Aarzel niet om contact op te nemen met onze Pega-experts als je nog vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij jouw Pega-project.

Gerelateerd