oktober 4, 2017
Top 3 van dingen waar een Pega BPM consultant goed in moet zijn
Hoe word je een goede Pega BPM consultant? is een vraag die in mijn werk vaak wordt gesteld. Ik werk nu al 7 jaar met Pega BPM software en ik heb veel verschillende mensen in verschillende rollen met Pega software zien werken. Hoewel hun rollen verschillend zijn, zijn er een aantal vaardigheden die opvallen. In deze blog geef ik je de top 3 van vaardigheden die een Pega BPM consultant helpen om zijn of haar werk succesvol te kunnen doen. Het is belangrijk dat een consultant kan helpen om een brug te slaan tussen bedrijfsbehoeften en de IT-applicatie.
1 – Analytische vaardigheden
De belangrijkste vaardigheid die een Pega BPM consultant moet hebben is het kunnen analyseren. Dit klinkt misschien logisch, maar het is desalniettemin een belangrijke basisvaardigheid.
Pega bestaat uit een uitgebreide serie BPM software die de basis en mechanismen voor het uitbouwen van end-to-end processen biedt bovenop bestaande systemen. Het begrijpen hoe deze grote toolbox gebruikt kan worden, vereist analytische vaardigheden om te bepalen welke ‘tools’ voor welke werkzaamheden geschikt zijn. En wanneer je het dan eindelijk begrijpt, worden er nieuwe tools aan de toolbox toegevoegd, zoals decisioning & robotic process automation.
Bij het uitbouwen van een Pega-applicatie, moet je ook aan de korte- en langetermijnplanning van de oplossing kunnen denken. Meestal begint een Pega-project met de release van een Minimum Viable Product, vervolgens wordt dit stap voor stap uitgebreid om steeds meer behoeften in te bouwen. Het is noodzakelijk om te bedenken hoe een applicatie zal worden uitgebreid en hoe je een technische basis kunt ontwerpen die voldoet aan de korte- en langetermijnbehoeften.
Analytische vaardigheden helpen je om de juiste informatie te filteren en de juiste tools uit de toolbox te kiezen.
2 – Spreek naast de IT-taal ook de bedrijfstaal
Ik zie nog steeds dat bedrijven neigen om in twee traditionele rollen te denken: die van de bedrijfsanalist en die van de ontwikkelaar. Bij deze denkwijze vertalen bedrijfsanalisten bedrijfsbehoeften in user stories (requirements) die moeten worden uitgebouwd. Ontwikkelaars schrijven dan vervolgens de code om deze user stories te implementeren.
Dit past niet bij hoe software wordt ontwikkeld in Pega, aangezien het een modelgedreven ontwikkeltool is die ernaar streeft om het bedrijfsleven en de IT dichter bij elkaar te brengen. Pega heeft een visuele designer studio waar je niet direct aan de code werkt, maar het proces op een visuele wijze uitwerkt. Bijvoorbeeld, Pega flow regelt de modelprocessen en die zijn ook direct uitvoerbaar: What you see is what you get.
Dit vereist dat de persoon die met Pega werkt ook verstand heeft van bedrijfsmotieven, maar ook begrijpt hoe deze modelgedreven ontwikkeltool werkt. En nog belangrijker: vertalen tussen beide zijden en zowel de zakelijke alsook de technische uitdagingen begrijpen. Het helpt enorm als je in het midden kunt werken.
3 – Procesgericht denken en modelleren
Aangezien BPM Business Process Management betekent, klinkt dit misschien ook logisch. Wanneer een Pega-applicatie wordt uitgebouwd, wordt een geselecteerd bedrijfsproces uitgebouwd om te worden verbeterd. Dit vereist dat je het proces vereenvoudigt in een reeks geautomatiseerde en handmatige stappen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar doorgaans is het al half duidelijk voor de betrokken partij hoe haar nieuwe proces eruit moet zien. Ook zijn er verschillende rollen bij het definiëren van de nieuwe bedrijfsprocessen betrokken, zoals een procesanalist, eindgebruiker en materiedeskundige. De verschillende zienswijzen moeten in een proces worden omgezet, dat begrijpelijk is voor de verschillende betrokken personen. Het volgende is een voorbeeld van een uitdaging op dit gebied: Eindgebruikers denken doorgaans aan sequential screens in een oudere applicatie en niet aan een processchema.
Het helpt om een schema van het proces te kunnen tekenen, het maakt niet uit of dat in een tool is of gewoon op een whiteboard. Als het procesmodel maar een vereenvoudigde versie is van de realiteit en het de verschillende personen helpt om het nieuwe bedrijfsproces te bepalen. Kennis van UML helpt, maar is niet vereist.
Deze vaardigheid helpt je ook om te begrijpen hoe Pega naar het werk en processen kijkt. Casussen, fasen en stappen.
Conclusie
Je kunt een succesvolle Pega BPM consultant worden als je analytisch bent, begrip hebt van bedrijfsmatige zaken alsook van IT en je kunt denken en ontwerpen op basis van processen. Ik heb ervaren dat dit de belangrijkste vaardigheden zijn om kennis op te doen van de Pega ‘toolbox’ en deze te gebruiken voor het maken van succesvolle Pega-applicaties die bedrijfsprocessen ondersteunen.
Interesse om voor ons te werken en wil je meer weten? Je kunt de verhalen van onze BPM Company consultants lezen, onze carrièremogelijkheden bekijken of direct contact met ons opnemen.