januari 4, 2023

Van specialisten naar T-shaped professionals? Dit brengt het je

In eerdere blogs keek Dennis van der Salm, senior Pega-architect bij BPM Company, naar verschillende programmeerstijlen zoals pair-programmeren en mob-programmeren en naar werken op basis van rollen versus werken op basis van vaardigheden. In deze blog kijkt hij naar de shift van specialistische medewerkers naar de T-shaped professional en wat de voordelen daarvan zijn.

Rechttoe rechtaan

Aan het begin van mijn carrière werkte ik in een team waarbij we een behoorlijk rechttoe rechtaan werkwijze hadden. Daar schreef ik al over in een eerdere blog. Producteigenaren schreven userstories, de businessanalist onderzocht de details en inventariseerde de wensen en eisen. Vervolgens werd de userstory aan de rest van het team overhandigd om detailinformatie te verzamelen. Na deze fine-tuning ging een ontwikkelaar aan de slag met de userstory. Zodra de ontwikkelaar klaar was, deed een senior ontwikkelaar uit het team een review van de code. Tenslotte werd het overgedragen aan de tester om te zien of de oplossing naar verwachting werkte voor het uiteindelijk in de productieomgeving werd gezet door mensen van beheer en onderhoud. Iedereen had een eigen, specialistische, afgebakende rol. Een tester moest testen en niet ontwikkelen en een producteigenaar moest zich vooral niet bemoeien met het testen. Alleen de businessanalist had iets meer een helikopterzicht heeft over het hele domein waarin een team werkte.

De beweging naar T-vormige professionals

De afgelopen jaren zien we een verschuiving naar meer T-vormige professionals. T-shaped professionals hebben een breed scala aan vaardigheden en kennis, waarbij ze één specifiek gebied van expertise (de verticale staaf van de T) hebben, maar ook over een bredere set van vaardigheden en kennis beschikken (de horizontale staaf van de T). In plaats van alleen een ontwikkelaar te zijn, moet je bepaalde basiskennis hebben van de rol van de businessanalist, van de tester, van de producteigenaar. Door overal iets van te weten, ontstaat in het hele team een beter begrip van wat de eigen rol bijdraagt aan het grotere geheel. Dit stelt het team in staat om op een efficiënte manier te werken in complexe, multidisciplinaire omgevingen en problemen op te lossen die zich over verschillende domeinen uitstrekken. In tegenstelling tot specialisten, die diepgaande kennis hebben over één specifiek onderwerp, kunnen T-shaped professionals makkelijker schakelen tussen verschillende gebieden van expertise en om te werken met mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden. Dit leidt tot een efficiëntere en effectievere samenwerking.

Hogere kwaliteit van oplossingen

Een probleem met gespecialiseerde rollen is dat wanneer iemand afwezig is, het hele proces stokt. Ontwikkelaars weten bijvoorbeeld niet wat ze moeten doen omdat de producteigenaar en businessanalist niet genoeg userstories hebben gemaakt. Door te werken met T-shaped rollen voorkom je dit. De DevOps-beweging van de afgelopen jaren heeft dit verder gestimuleerd. In mijn huidige team zitten ontwikkelaars die ook kennis hebben van marktonderzoek, van data-analyse, van business-analyse, van testen en van onderhoud. De verbetering is enorm en de oplossingen hadden een veel hogere kwaliteit.

De voordelen van low-code

Door te werken met low-code-tools zoals Pega, hoeven ontwikkelaars minder code te schrijven. Daardoor hebben ze meer tijd voor andere activiteiten. Probeer eens te experimenteren met één of twee ontwikkelaars in je team. Laat ze eens marktonderzoek doen of gebruikersinterviews afnemen, zodat ze taken van anderen in het team over kunnen nemen.

Geïnspireerd?

Heb jij ook het gevoel dat de afdelingsoverstijgende processen efficiënter en beter kunnen en wil je snel een eerste inzicht in de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag kennen!

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*