maart 21, 2023
De eerste drie stappen van een goed Pega-project
Vandaag de dag werken steeds meer organisaties met ontwikkelplatformen die ontwikkelen sneller en laagdrempeliger maken, zoals het Pega-platform. Het Pega-platform neemt enorm in populariteit toe, maar het werken met Pega vereist wel de nodige aandacht. Het is een enterprise-casemanagement-platform dat werkt met specifieke architectuurzaken en terminologie en eigen rollen. Het succesvol doorlopen van een eerste project is cruciaal, maar juist zo’n eerste project kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Er zijn zeven kernactiviteiten nodig om een goede start van je Pega-project te borgen. In deze blog nemen we je mee in de eerste stappen: van het bepalen van je businessdoelen en projectresultaten tot het definiëren van je klantreis.
Stap 1: Bepaal businessdoelen en projectresultaten
Een goede start van een Pega-project begint met het bepalen van de businessdoelen en projectresultaten. Maar waarom is dit zo belangrijk? Het is van cruciaal belang om de businessvisie en doelen als uitgangspunt te nemen, omdat Pega een enterprise-casemanagement-platform is dat wordt ingezet om de transformatie van bedrijven te ondersteunen. Door de businessdoelen en resultaten te definiëren, weet je wat er gerealiseerd moet worden en hoe dit bijdraagt aan het succes van je organisatie. Het is belangrijk om de projectresultaten zo concreet mogelijk te definiëren en te bepalen hoe ze gemeten worden. Hierdoor weet je zeker dat je project voldoet aan de gestelde doelen en kun je tijdig bijsturen als dat nodig is. Het is ook raadzaam om een businesscase op te stellen, zodat je de kosten van het project kunt afzetten tegen de verwachte baten.
Het tot in de haarvaten begrijpen van de businesscontext helpt bij het nemen van dagelijkse beslissingen en zorgt ervoor dat het hele team op de hoogte is van de doelen en resultaten van het project. Zo kun je als team samenwerken aan het behalen van de gestelde doelen en resultaten.
Stap 2: Stel het beste team samen
Voor een succesvol Pega-project is het belangrijk om het juiste team samen te stellen. Selecteer de juiste mensen voor de verschillende rollen en zorg dat zij bij de organisatie passen qua cultuur, samenwerking en communicatie. Zorg dat het team al in het begin goed is ingevuld, met keyplayers die in de lead zijn op een bepaald onderwerp of aspect en gedegen keuzes kunnen maken. Belangrijke rollen binnen Pega-projecten zijn de Pega Business Architect, de product-owner, de Solution Architect en de Pega Lead System Architect. Zorg ervoor dat deze rollen ingevuld worden door capabele mensen die bij jouw organisatie passen. Het team wordt tijdens het project uitgebreid met ontwikkelaars en testers. Voor het Pega-ontwikkelteam is een CSSA-certificering nodig, maar ervaring is minstens zo belangrijk. Zorg daarom voor enkele SSA’s met minimaal drie tot vier jaar ervaring in het team.
Stap 3: Definieer de klantreis
Een belangrijk aspect van het werken met Pega is het centraal stellen van de customer-journey. Hierbij is het essentieel om de reis van de klant door de organisatie goed in kaart te brengen. Vaak ontbreekt het echter aan een goede vastlegging en afstemming van deze processen. Daarom is het cruciaal om met de keyplayers en belangrijkste betrokkenen de customer-journeys uit te werken en te doorleven. Betrek ook de Lead System Architect om de functionele context goed te begrijpen en de impact van de gevraagde functionaliteit in te schatten. Belangrijk is om te beginnen met eenvoudige customer-journeys om zo ervaring op te doen en later de complexere journeys te realiseren.
In de volgende blog gaan we dieper in op de volgende stappen: van het identificeren van procesoptimalisatiemogelijkheden tot het opzetten van een governancestructuur. Zo zorg je stap voor stap dat jouw Pega-project een succes wordt! Direct meer lezen over de volgende vier stappen? Dat kan hier!
Meer weten?
Wil je nu al weten wat alle zeven stappen zijn? Overweeg je om te starten met het Pega-platform, maar weet je niet hoe? Ben je al bezig met een Pega-project en verloopt het niet echt soepel? Download dan nu onze whitepaper. Het kan je helpen om de juiste stappen te zetten en valkuilen te vermijden, zodat je een succesvolle implementatie tegemoet gaat. Aarzel niet om contact op te nemen met onze Pega-experts als je nog vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij jouw Pega-project.