december 5, 2023

De juiste mensen op de juiste plek in je Pega-team? Zo doe je dat

De juiste mensen op de juiste plek in je Pega-team

In onze vorige blog vertelden we welke rollen essentieel zijn in elke fase van een Pega-project. Maar hoe krijg je nu de juiste mensen op de juiste plek? De kans is groot dat er – zeker bij een eerste project – nog niet genoeg ervaring intern aanwezig is. Dat betekent dat je buiten de deur moet gaan zoeken. Maar waar moet je precies op letten? We helpen je op weg met deze blog.

Lead System Architect en Lead Business Architect

Bij het zoeken naar de juiste persoon voor de rol van Lead System Architect kan de Pega-certificering je helpen om te bepalen of iemand het juiste kennisniveau heeft. Er zijn drie niveaus van certificering voor System Architects: Certified System Architect, Certified Senior System Architect en Certified Lead System Architect. Toch is dit slechts een hulpmiddel, want het senioriteitsniveau van een Pega-specialist is geen kwestie van certificaten alleen. Ervaring is ook cruciaal. Bij de invulling van de rol van Lead Business Architect is het zeker onvoldoende om alleen naar het certificeringsniveau te kijken. Er is namelijk maar één certificeringsniveau beschikbaar voor Business Architects, dus de ervaring van de persoon is hier van nog groter belang.

Senior System Architects

Voor de Senior System Architects, die nodig zijn tijdens de setup-fase, geldt hetzelfde als voor de Lead System Architect. Kijk naar de certificaten, maar vergeet vooral de ervaring niet mee te nemen in je beslissing. Deze ervaring zal hoogstwaarschijnlijk ook weer buiten de organisatie gezocht moeten worden.

Business Architects

Voor de Business Architects komen mensen van zowel binnen als buiten de organisatie in aanmerkig. In deze rol is specifieke kennis van Pega een pre, maar geen must. De requirements voor de implementatie van de verschillende processen kunnen door businessanalisten uitgevoerd worden en vervolgens getoetst worden op Pega-specifieke kenmerken door de Lead Business Architect.

Startende System Architects

Tijdens de implementatiefase wordt het team verder uitgebreid met System Architects, die meestal ook minder ervaring hebben. Dit kunnen ook startende System Architects zijn, die net de System Architect-training en eventueel de Senior System Architect-training hebben gevolgd. Zo kunnen zij ervaring opdoen om uiteindelijk – onder de hoede van een Senior System Architect – door te groeien naar een senior rol.

Aanvullen externe medewerkers

Wanneer interne medewerkers voldoende kennis en ervaring hebben opgedaan, kunnen zij de externe Senior System Architects ondersteunen. Daarbij kunnen nieuwe (startende) System Architects instromen. Zo bouw je een interne populatie van ervaren Pega-specialisten op. Je kan er ook voor kiezen om (een deel van) de interne en/of externe Senior System Architects door te laten stromen naar het nieuwe team, als je na verloop van tijd additionele Pega-teams nodig hebt. Het nieuwe team profiteert dan van de kennis en ervaring die binnen de organisatie is opgedaan door het eerste team, de opgebouwde layer cake, de gebruikte strategic applications en gerealiseerde generieke componenten.

Meer weten?

Sta jij voor de uitdaging om een nieuw – of eerste – Pega-team binnen jouw organisatie samen te stellen en kun je wel wat handvatten gebruiken? Download dan nu onze whitepaper. Het kan je helpen om geen zaken over het hoofd te zien, zodat je een vliegende start maakt. Aarzel niet om contact op te nemen met onze Pega-experts als je nog vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij jouw Pega-project.

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*