juli 5, 2023

De kracht van de autonome onderneming

Man behind steering wheel in a self-driving car

Een van de belangrijkste onderwerpen van PegaWorld iNspire 2023 was het concept van de autonome onderneming – een visie die een revolutie belooft teweeg te brengen in de manier waarop bedrijven werken en groeien in een steeds dynamischere en complexere wereld. In deze blog vertelt Arjan Wiegman meer over het concept van de autonome onderneming en hoe Pega jouw organisatie hierbij kan ondersteunen.

De opkomst van de autonome onderneming

Het concept van de autonome onderneming draait om het in staat stellen van organisaties om zelflerend of zelf-optimaliserend te worden. Een zelfrijdende auto is een effectieve analogie voor de autonome onderneming. Het gaat niet om het opgeven van controle, maar eerder hoe technologie ons op de beste manier kan ondersteunen. Het doel van de bestuurder is namelijk niet om de auto besturen, maar om naar de bestemming te reizen. Ook al rijdt de auto zelf, de bestuurder beslist wat de bestemming is en wat de beperkingen van de rit zijn (drukke wegen vermijden, tussenstops etc.). De autonome onderneming werkt volgens hetzelfde principe: mensen bepalen nog steeds waar ze naartoe gaan, terwijl de technologie maximale ondersteuning biedt bij het bepalen hoe ze de bestemming kunnen bereiken.

Beschouw de autonome onderneming als een paradigmaverschuiving in hoe bedrijven gebruik kunnen maken van opkomende technologieën om wendbaarheid, efficiëntie en innovatie te bereiken. Dit kan worden bereikt in vier stadia van volwassenheid:

 • Mensgericht: mensen nemen de overgrote meerderheid van de beslissingen in alle functies binnen de organisatie.
 • Geautomatiseerd: IT geïntroduceerd om het meeste routinewerk binnen de onderneming af te handelen.
 • Zelflerend/AI-gestuurd: IT biedt realtime inzichten en geeft suggesties aan mensen om de besluitvorming te ondersteunen.
 • Zelf-optimaliserend: IT stuurt veranderingen autonoom aan terwijl mensen zich richten op innovation.

Pega biedt van oudsher alle bouwstenen die nodig zijn om de onderneming naar een ‘volwassen’ geautomatiseerd niveau te brengen. De meest opvallende functionaliteiten zijn de case management bouwstenen in het Pega platform, App Studio voor low-code ontwikkelingen en integratiemogelijkheden om het vereiste automatiseringsniveau te bereiken.

Maar hoe kan Pega organisaties ondersteunen in hun reis naar autonome bedrijfsvolwassenheid? Persoonlijk denk ik dat er vier belangrijke aspecten zijn om een volwassen autonome onderneming te worden:

 • Intelligente automatisering
 • Datagedreven besluitvorming
 • Adaptieve processen
 • Klantgerichtheid

Intelligente automatisering

PegaWorld 2023 belichtte de cruciale rol van intelligente automatisering bij het realiseren van de autonome onderneming. Door gevestigde functionaliteiten zoals Robotic Process Automation (RPA) en Pega decisioning te integreren met het transformatieve vermogen van generatieve AI (GenAI), kunnen organisaties een ongekend niveau van automatisering binnen hun onderneming bereiken.

Datagedreven besluitsvorming

Data is het levensbloed van de autonome onderneming. PegaWorld 2023 benadrukte het belang van het gebruik van gegevens en analyses om bruikbare inzichten te verkrijgen en geïnformeerde beslissingen te nemen. Het AI-gedreven analyseplatform van Pega rust bedrijven uit met de tools om enorme hoeveelheden gegevens in realtime te verwerken en te interpreteren. Hierdoor komen patronen, trends en klantvoorkeuren aan het licht. Gewapend met deze inzichten kunnen organisaties gepersonaliseerde ervaringen bieden en hun activiteiten optimaliseren.

Adaptieve processen

Het vermogen om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden vormt de kern van de autonome onderneming. Pega bood al functionaliteit zoals next-best action om gebruikers op basis van AI de juiste acties te laten ondernemen die zijn afgestemd op hun specifieke omstandigheden. Zodra de AI zichzelf heeft bewezen en de organisatie voldoende vertrouwen heeft in de applicatie, moet de NBA worden vervangen door geautomatiseerde beslissingen. Zo wordt de autonome onderneming volwassener door zelf-optimalisatie.

Daarnaast toonde PegaWorld 2023 de process mining-mogelijkheden van Pega, waarmee de organisatie continu verbeteringen in de processen kan identificeren. Dit is een goed voorbeeld van de zelflerende/AI-gestuurde autonome onderneming. Lees de blog van Richard van Tol voor meer informatie over de nieuwe process mining mogelijkheden van Pega.

Klantgerichtheid

PegaWorld 2023 benadrukte het belang van klantgerichtheid in de autonome onderneming. Door iedere interactie met elke klant als een unieke gebeurtenis te beschouwen, kan een organisatie de meest passende acties ondernemen voor deze gebeurtenissen. Door gebruik te maken van de decisioning solutions van Pega kunnen bedrijven een totaalbeeld van hun klanten creëren. Hierdoor worden gepersonaliseerde en gecontextualiseerde ervaringen in processen en kanalen mogelijk.

Is de autonome onderneming iets voor jou?

De autonome onderneming is niet alleen een modewoord of een verre utopie – het gebeurt vlak voor onze ogen. Ondernemingen die de noodzaak om kosten te beheersen (meer doen met minder) in balans kunnen brengen met de urgentie om innovatie te versnellen en zich snel aan te passen aan veranderingen, hebben het grootste potentieel voor succes. Het is nu tijd om de autonome onderneming te omarmen, omdat dit dé beste manier is om de waarde die jouw organisatie met Pega kan bereiken te maximaliseren. Gelukkig is de autonome onderneming geen alles-of-niets concept, wat het makkelijker maakt om het stap voor stap te implementeren. Het daagt ons uit om ons af te vragen of we alle Pega mogelijkheden die de hoogste waarde opleveren volledig gebruiken. En of we stappen ondernemen om het zelflerend vermogen binnen onze organisatie te vergroten.

Benieuwd wat de eerste (of volgende) stappen zijn naar de autonome onderneming voor jouw organisatie? Neem contact met ons op om te leren wat er voor jouw organisatie mogelijk is.

Gerelateerd

 • juli 2023

  De top 3 Pega GenAI functie de je moet kennen

 • december 2022

  BPM Company scoort een 8,2 tijdens het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek

 • juni 2023

  De 3 belangrijkste punten van PegaWorld iNspire 2023

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Naam*