juni 16, 2023

De 3 belangrijkste punten van PegaWorld iNspire 2023

Denk eens terug aan de software-industrie van 1983. Welke middelen gebruikten organisaties om hun bedrijfssoftware te ontwikkelen? En nog belangrijker, hoeveel van die technologieën zijn erin geslaagd om hun relevantie, innovatie en leiderschapsstatus te behouden in het snel veranderende landschap van vandaag? Verandering is een constante en geen enkel softwareplatform begrijpt dit beter dan Pega, zoals ook blijkt uit hun slogan: “Building for change.” PegaWorld iNspire herinnerde ons eraan waarom het Pega platform al veertig jaar relevant is. In dit artikel delen onze specialisten Richard, Maarten en Arjan de drie belangrijkste punten van de PegaWorld iNspire van dit jaar. In de komende weken zullen ze dieper ingaan op deze punten.

Pega breidt zijn Generative AI-functionaliteiten uit (#GenAI)

We hadden verwacht dat PegaWorld vooral zou gaan over de verdere ontwikkeling van Constellation, project Fnx en de uitbreiding van de business case voor Pega Cloud. Maar in november beleefde de IT-wereld een ware disruptie met de lancering van ChatGPT. De doorbraak van deze krachtige generatieve AI (GenAI) trok veel aandacht, omdat het eindeloze mogelijkheden opende in het digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen.

Ook het Pega-platform zal worden uitgebreid met vele GenAI-functies, die in verschillende use cases zullen worden gebruikt. Een van de getoonde functies was de Autopilot-functie van GenAI. GenAI creëerde bijvoorbeeld een basislijn voor het proces en het datamodel wanneer een leningaanvraag werd ingediend. Binnen enkele minuten bood het een casusontwerp, datamodel en schermsuggesties aan. Ontwikkelaars kunnen dan de nodige aanpassingen maken om aan hun specifieke eisen te voldoen, aangezien de suggesties van GenAI in hoge mate bruikbaar zijn (hoewel ze niet 100% accuraat zijn, komen ze in de buurt).

Deze use case vertegenwoordigt slechts een klein deel van wat werd gepresenteerd tijdens PegaWorld. We verwachten de introductie van aanvullende GenAI-functies op het Pega-platform. In eerste instantie zullen deze functies vooral gericht zijn op het ondersteunen van het ontwikkelproces, waardoor slimmere en snellere workflows mogelijk worden. Dit is een positieve stap, aangezien organisaties wellicht terughoudend zijn om GenAI direct te implementeren voor eindgebruikers, gezien de noodzaak om eerst vertrouwen te creëren.

In de volgende blog gaat Maarten dieper in op de belangrijkste GenAI functionaliteiten.

Richting de autonome onderneming

Een andere trend die we zagen was de autonome onderneming. Organisaties zijn in staat om ‘zelfrijdende’ capaciteiten in te zetten, ondersteund door transparante AI die bekend staat als ‘ProcessAI’. De vergelijking met de zelfrijdende auto is eenvoudig maar effectief: dezelfde manier waarop auto’s in toenemende mate worden ondersteund door technologie is ook van toepassing voor organisaties. Organisaties kunnen namelijk de mogelijkheden van Pega benutten als de technologische motor die hun activiteiten aandrijft. Om concurrerend te blijven, moeten organisaties meer AI-ondersteuning omarmen. Dit betekent echter niet dat je de controle over je organisatie moet opgeven; in feite geeft het organisaties meer controle om hun gewenste pad te navigeren. De autonome onderneming, uitgerust met een reeks Pega-functies, vergemakkelijkt deze reis en stelt organisaties in staat om zich te richten op hun belangrijkste doelen.

In de komende blogpost zal Arjan dieper ingaan op de manieren waarop de autonome onderneming een revolutie teweeg kan brengen in uw organisatie.

Proces optimalizatie met de process mining functie

De Process Mining-applicatie is een spannende nieuwe Pega-applicatie die nu beschikbaar is. In 2022 nam Pega het process mining softwarebedrijf Everflow over. Nu hebben de twee bedrijven samen hun eerste gecombineerde product uitgebracht. Elke Pega-applicatie verzamelt een schat aan gegevens over hoe processen verlopen. De process mining-applicatie kan deze gegevens analyseren, om zo efficiëntie en knelpunten te identificeren en acties voor verbeteringen voor te stellen. De visualisatiemogelijkheden van de applicatie bieden managers waardevolle inzichten in hoe eindgebruikers door de processen navigeren, zodat ze beter begrijpen hoe de applicatie daadwerkelijk wordt gebruikt. Bovendien heeft de applicatie de mogelijkheid om gegevens te importeren van zowel Pega-applicaties als niet-Pega-applicaties.

Kijk uit naar de volgende blog van Richard, waarin hij zal onderzoeken hoe het gebruik van process mining u helpt om de processen van uw organisatie te optimaliseren.

Tot slot

Al met al kijken we terug op een inspirerende PegaWorld iNspire 2023. Het belangrijkste punt van de verbetering van Pega ligt in hoe het naadloos workflowautomatisering integreert met geavanceerde AI-mogelijkheden. Met de belofte van GenAI-ondersteunde ontwikkeling in de volgende release zal de ontwikkelsnelheid naar verwachting twee keer zo hoog zijn.

Benieuwd naar de volgende blogs van Richard, Maarten en Arjan? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een blog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam*

Gerelateerd

 • december 2022

  BPM Company scoort een 8,2 tijdens het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek

 • Man behind steering wheel in a self-driving car

  juli 2023

  De kracht van de autonome onderneming

 • juli 2023

  De top 3 Pega GenAI functie de je moet kennen